Miód nektarowy czy spadziowy – który wybrać?
Miód nektarowy
Jest to miód, który można by rzec, że zdominował polskie półki sklepowe. Wśród jego odmian, dostępnych w naszym sklepie znajdziesz: miód lipowy, rzepakowy, wielokwiatowy, akacjowy, gryczany, kolendrowy, wrzosowy czy też słonecznikowy. Co w takim razie kryje się pod nazwą „nektarowy”? Wspomniane wcześniej pochodzenie. Miód nektarowy to jak sama nazwa wskazuje miód pochodzenia roślinnego, dookreślając pochodzący z nektarów roślin. Cechuje się szerokimi walorami właściwości zdrowotnych, a bogata gama dostępnych w naszym kraju roślin sprawia, że ten rodzaj króluje w sklepach.
Miód spadziowy
Również zwany „królewskim”, miód spadziowy to typ rzadko spotykany na naszych półkach sklepowych. Jednak nie z powodu braku właściwości, które ze sobą niesie, a z niskiej dostępności głównego produktu, czyli spadzi. Jest to wydzielina pochodząca z drzew składająca się z soku przez nie wytwarzanego i dostępna wyłącznie latem. Wspomniany składnik wydobywany jest wyłącznie z najczystszych lasów, stąd też problemy z dostępnością miodu i jego wysokimi cenami w Polsce. W miód spadziowy warto zaopatrzyć się z jednego prostego powodu – zawiera więcej minerałów niż miód nektarowy. Co więcej, mimo korzennego, leśnego aromatu można go stosować w wielu daniach jako słodzik. Wśród miodów spadziowych, wyróżniamy te powstałe z materiału pochodzącego z igieł, jak i liści.
Miód spadziowo – nektarowy – alternatywa dla niezdecydowanych
Niezdecydowani, z pewnością ucieszą się z wieści o istnieniu miodów spadziowo – nektarowych. Ten twór liściasto – nektarowy to idealna pozycja dla tych, którzy chcą połączyć zalety obu tych miodów w jednym słoiczku. A wśród nich są: działanie antybiotyczne, leczenie dróg oddechowych i stanów zapalnych czy zapobieganie schorzeniom serca i układów krążenia. Mieszanka ta dostarczy nie tylko bogatych właściwości leczniczych i walorów smakowych, ale doda potrawom niesamowitego, żywicznego aromatu.