Jaki miód na stawy? Miód gryczany, Sprawdź dlaczego.

Ból stawów to powszechna dolegliwość, dotykająca znaczną część populacji. W Polsce niemal 30% dorosłych, czyli około 8,5 miliona osób, cierpi z powodu przewlekłego bólu, co przewyższa średnie wartości europejskie i światowe. [1]
Choroby reumatyczne, w tym zapalenie stawów, dotyczą około 9 milionów Polaków, z czego większość zmaga się z chorobą zwyrodnieniową stawów. Reumatoidalne zapalenie stawów (RZS) dotyka około 300 tysięcy osób w kraju. [2]
Te statystyki jednoznacznie wskazują, że problemy ze stawami są powszechne i nie stanowią wyjątku.
W obliczu tak szerokiego występowania dolegliwości stawowych, poszukiwanie naturalnych metod wsparcia zdrowia stawów staje się coraz bardziej istotne. Jednym z takich naturalnych środków jest miód. Jaki miód jest dobry na stawy? Jeśli szukasz tylko jednozdaniowej odpowiedzi to podajemy ją na tacy – Miód Gryczany. Dlaczego? Ponieważ jego prozdrowotne możliwości nie ograniczają się tylko do redukcji kaszlu. Natomiast jego wielopłaszyznowe działanie jest w dalszym ciągu badane przez kolejnych naukowców na całym świecie. O ile na tak wąski temat jak ból stawów, konkretne informacje są mocno ograniczone to postaram się przybliżyć Ci co na ten moment mówi nauka oraz co jest prawdą a co mitem. Co zostało już odkryte i przebadane, a co nie.
W dalszej części artykułu przyjrzymy się, w jaki sposób miód gryczany może wspomagać regenerację i funkcjonowanie stawów, oraz jakie korzyści może przynieść jego regularne spożywanie. Poniższa lektura jest napisana językiem popularno naukowym, jej treść jest przystępna a całość nie powinna Ci zająć więcej jak 4min spokojnego czytania.
Co powoduje uczucie bólu stawów?
Zdaj sobie sprawę, co tak naprawdę Cię boli
Ból stawów, znany również jako artralgia, jest powszechną dolegliwością o zróżnicowanych przyczynach. Do najczęstszych należą:
Choroba zwyrodnieniowa stawów (artroza): degeneracja chrząstki stawowej prowadząca do bólu i ograniczenia ruchomości.
Choroby reumatyczne: takie jak reumatoidalne zapalenie stawów, charakteryzujące się przewlekłym stanem zapalnym stawów.
Urazy mechaniczne: np. zwichnięcia, skręcenia czy przeciążenia, które mogą prowadzić do uszkodzenia struktur stawowych.
Infekcje: niektóre infekcje wirusowe lub bakteryjne mogą powodować ból stawów.
Choroby ogólnoustrojowe: takie jak toczeń rumieniowaty układowy czy dna moczanowa. [3]
Warto zauważyć, że same struktury stawowe, takie jak chrząstka, nie są unerwione czuciowo, co oznacza, że nie odczuwają bólu. Ból jest wynikiem podrażnienia lub uszkodzenia otaczających tkanek, takich jak torebka stawowa, więzadła, ścięgna czy mięśnie. Procesy zapalne lub mechaniczne uszkodzenia tych struktur prowadzą do aktywacji receptorów bólowych, co jest odczuwane jako ból stawu.
Zrozumienie źródła bólu stawów jest kluczowe dla skutecznej diagnostyki i leczenia, umożliwiając precyzyjne ukierunkowanie terapii na przyczynę dolegliwości.
Jaki miód na stawy?
Miód Gryczany (Buckwheat Honey), przewaga w składzie
Miód gryczany należy do miodów najpóźniejszych. W stanie świeżym ma kolor ciemno-brązowy oraz posiada bardzo silny aromat kwiatów gryki. Po skrystalizowaniu natomiast ma barwę jaśniejszą od patoki i konsystencję krupkowatą.
Ziele, kwiat i nektar gryki zawiera rutynę, która jest unikalną substancją występującą także w miodzie gryczanym, oczyszcza i uszczelnia włoskowate naczynia krwionośne czyniąc je bardziej elastycznymi i wytrzymałymi. Obecność rutyny w pokarmie powoduje lepszą przyswajalność niektórych witamin i aminokwasów.
Ze względu na dużą zawartość substancji lotnych, pochodnych olejków eterycznych, dużą ilość soli mineralnych oraz substancji odpornościowych, rutyny, enzymów, hormonów i innych substancji o właściwościach odżywczych i leczniczych, miód gryczany zakwalifikowany jest obok miodu spadziowego do najbardziej wartościowych. [4]
Badania potwierdzają…
Proliny i polifenole w miodzie gryczanym pomagją
Obecne badania naukowe wskazują, że miód gryczany posiada największą spośród miodów zawartość proliny jak również polifenoli.
W tym kontekście należy zauważyć, że prolina jest aminokwasem endogennym – fundamentalnym składnikiem budującym cząsteczki kolagenu. Jej spożycie oznacza prawidłowe zachowanie integralności tkanek i narządów.
Kolagen wpływa również na jakość i nawilżenie skóry, procesy ochronne i naprawcze w tkance chrzęstnej. Ponadto odpowiada za zachowanie elastyczności naczyń krwionośnych. Nieoceniona potęga kolagenu znajduje więc wszechstronne zastosowanie jako biomateriał w farmacji oraz medycynie np. w rewitalizacji stawów. [5,6]
Wybieraj również inne ciemne miody!
Wykazują właściwości przeciwdrobnoustrojowe
Zacznijmy od tego, aby wyjaśnić czym są właściwości przeciwdrobnoustrojowe, czy są nam przydatne bądź potrzebne, oraz które miody się nimi cechują?
Właściwości przeciwdrobnoustrojowe oznaczają zdolność do zwalczania lub hamowania wzrostu różnych drobnoustrojów, takich jak bakterie, wirusy, grzyby czy pierwotniaki.
Mówiąc prościej, jeśli coś ma właściwości przeciwdrobnoustrojowe, to może działać jak naturalny środek dezynfekujący – pomaga unieszkodliwiać szkodliwe mikroorganizmy lub zapobiegać ich namnażaniu.
Przykład: Miód gryczany ma właściwości przeciwdrobnoustrojowe, co oznacza, że może hamować rozwój bakterii i pomagać w gojeniu ran czy infekcji.
Natomiast kolejne badania wykazały, że najsilniejsze właściwości przeciwdrobnoustrojowe oprócz miodu gryczanego wykazywały różne miody ciemne, w tym: miód wrzosowy, miód spadziowy oraz miód leśny. Jednakże to miód gryczany oznaczony jest jako ten o najsilniejszym działaniu przeciwdrobnoustrojowym.
Konsekwencją tych właściwości, zasadne jest więc zastosowanie miodu gryczanego w chorobach drobnoustrojowych stawów człowieka jak na przykład infekcyjne (septyczne) zapalenie stawów wywoływane przez drobnoustroje, które znalazły się w błonie maziowej, czyli wewnętrznej części torebki stawowej. [7]
Co więcej… Miód gryczany pomaga w znanych chorobach cywilizacyjnych
w tym Osteoporozie
Jak już przeczytałaś/przeczytałeś wcześniej, miód gryczany to nie tylko pyszny i naturalny produkt, ale także bogate źródło polifenoli czyli związków roślinnych o silnym działaniu przeciwutleniającym.
Co to oznacza dla Twojego zdrowia? Właśnie te przeciwutleniacze zawarte w miodzie gryczanym pomagają chronić organizm przed stresem oksydacyjnym, który może przyczyniać się do uszkodzenia komórek, stanów zapalnych i przyspieszonego starzenia się stawów. Właśnie dlatego polifenole są cenione w profilaktyce wielu chorób cywilizacyjnych, w tym osteoporozy, która osłabia kości i zwiększa ryzyko złamań. [8]
Jaki miód na stawy? Podsumowanie
Miód gryczany oraz inne ciemne miody
Po raz kolejny okazuje się, że miód to nieoceniony sojusznik zdrowia człowieka.
To naturalny skarb pełen cennych składników odżywczych, który wspiera odporność, działa przeciwzapalnie i dostarcza energii. Jak pokazują badania, ciemne miody, a szczególnie miód gryczany, mogą mieć pozytywny wpływ również na zdrowie stawów. Właśnie te rodzaje miodów posiadają bogactwo antyoksydantów i składników mineralnych, które mają zdolność pomocy w walce ze stresem oksydacyjnym i stanami zapalnymi.
Włączenie jedno z ciemnych miodów do codziennej diety to nie tylko przyjemność, ale także sposób na naturalne wsparcie dla organizmu. Ba! Jakże to dobra wiadomość, że można połączyć przyjemne z pożytecznym!
Warto jednak pamiętać, aby świadomie dokonywać przede wszystkim oceny własnego zdrowia. W przypadku choroby lub bólu stawów, najmniejsze oznaki mogą być sygnałami do poważniejszych problemów.
Miód nie zastąpi profesjonalnej opieki medycznej. Choć może bardzo dobrze pomóc w utrzymaniu zdrowia stawów, to w przypadku przewlekłego bólu lub poważnych problemów warto skonsultować się z lekarzem. Miód to cud natury, ale nie działa jak cudowny lek! Dlatego dbaj o zdrowie kompleksowo i nie ignoruj sygnałów, jakie wysyła Ci organizm. A profilaktycznie, oczywiście stosuj dobry polski miód!
Źródła informacji w artykule
[1] Portal Nauka w Polsce. J. Morga: „Eksperci: niemal 30 proc. dorosłych Polaków cierpi z powodu bólu przewlekłego” Dostęp dnia: 17.02.2025
[2] Portal Gov.pl, „Eksperci: osoby z reumatoidalnym zapalaniem stawów mogą prowadzić aktywne życie„. Dostęp dnia: 18.02.2025 – link
[3] Portal mp.pl, dr n. med. Z. Guła, dr hab. n. med. M. Korkos: „Ból stawów: przyczyny, objawy i leczenie„, Dostęp dnia 16.02.2025 – link
[4] Majewska, E., Kowalska, J., & Owerko, B. (2012). „Fizyko-chemiczne parametry wybranych miodów gryczanych dostępnych na rynku polskim. Bromat. Chem. Toksykol, 45(4)”, 1233-1238.
[5] Majewska, E. (2009). „Porównanie wybranych właściwości miodów pszczelich jasnych i ciemnych”. Nauka Przyroda Technologie, 3(4), 143.
[6] Żelaszczyk, D., Waszkielewicz, A., & Marona, H. (2012). „Kolagen–struktura oraz zastosowanie w kosmetologii i medycynie estetycznej”. Estetol. Med. Kosmetol, 2(1), 14-20.
[7] Mystkowska, I., Zarzecka, K., Ginter, A., & Dmitrowicz, A. (2023). Wartość lecznicza i fizjoterapeutyczna miodu pszczelego. Herbalism, 9(1): 154-165
[8] Koszowska, A., Dittfeld, A., Puzoń-Brończyk, A., Nowak, J., & Zubelewicz-Szkodzińska, B. (2013). Polifenole w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. postepyfitoterapii.pl, 4, 263-266. Dostęp dnia: 19.02.2025 – link